Az isiász egyre több embert érint, és gyakran hirtelen fájdalomként nyilvánul meg, amely a perikardiális ideg mentén jelentkezik. A perikardiális ideg a hát alsó részén ered, és a csípőtől egészen a lábfejekig nyúlik, tehát nem meglepő, hogy ez az emberi test legvastagabb és leghosszabb idege.

Isiász akkor fordul elő, amikor a porckorong (amely a comb és az ágyéki csigolyák között helyezkedik el) nyomni kezdi az isiász ideg egy részét. Amikor a porckorong normál helyzetben van (vagyis nem érintkezik az ideggel), de amikor kicsúszik a (prolapszis) helyzetéből, nyomni kezdi ideget, ezzel fájdalmat okozva. Az isiász ideg valójában egy vegyes ideg, amely érzékszervi és mozgási stimulációt nyújt, vagyis bármilyen nyomás hatására érzékszervi és mozgási fájdalom alakul ki, amelyek közül a leggyakoribb fájdalom a lábfájás (zsibbadás) és az izomgyengeség.

Noha az isiászhoz kapcsolódó fájdalom intenzív, a betegek többsége néhány héten belül enyhülést tapasztal. Folyamatos, hat (6) hét után is tartó fájdalom esetén műtétre lehet szükség. A műtét célja annak megakadályozása, hogy a korong nyomást gyakoroljon az idegre, és fájdalmat okozzon.

Az isiász egyfajta neuralgia betegség, és fájdalomként jelentkezik, amely az ideg beidegződésének területén jelentkezik. A fájdalom akkor jelentkezik, ha nyomást gyakorolnak az isiász idegre azon a ponton, ahol az kilép a gerincvelőből. Ez nyomás porckorongsérv vagy gerinccsatorna szűkület eredménye is lehet.

Fontos megemlíteni és szem előtt tartani, hogy az isiász tüneteinek időtartama minimalizálható a fájdalmat okozó tevékenységek elkerülésével, és a fájdalomnak a legjobb „kezelése” a türelem és a pihenés. Ha szükséges, tanácsos betegszabadságot kivenni, mert így elkerülheti a fájdalmat okozó tevékenységek megismétlését (még könnyű házimunkát is). Mindig az egészséges hát/gerinc legyen a fő szempont.

Tudja meg, mi okozza az isiászt >