Az isiász akkor jelentkezik, ha nyomás éri az ideget, ami miatt összeszorul (vagy becsípődik), és általában a gerinc porckorongját érő nyomás okozza. A porckorongon kívül az ideget összenyomhatja még a gerinccsatorna beszűkülése, vagyis az úgynevezett gerincszűkület és bizonyos sérülések, például: a combcsont vagy a medence törése és az artériák kiszélesedése (aneurizma).

Tény, hogy a cukorbetegségben szenvedő embereknél nagyobb az esélye, hogy isiászban szenvedjenek, mivel a tartósan megnövekedett cukorszint (hiperglikémia) károsítja az idegeket.

Ha isiászról van szó, fontos, hogy tisztában legyen az orvosi okaival, mivel ezek befolyásolják a fájdalom kezelését és a tényleges okait, valamint az akut tünetek enyhítésének kezelési lehetőségeit.

GERINCSÉRV

Ez akkor fordul elő, amikor a porckorongban található puha belső anyaga kiszivárog a rostos külső magból, és irritálja vagy „becsípi” a szomszédos ideggyököt. Ezt nevezik sérvnek. Az isiász a gerincsérv leggyakoribb oka.

PORCKORONG RENDELLENESSÉG

Noha a porckorong bizonyos mértékű deformációja az öregedési folyamat természetes részeként is jelentkezik, néhány (egy vagy több) deformált porckorong a hát alsó részén irritálhatja az ideggyököt és isiászt okozhat. A porckorong rendellenességet akkor diagnosztizálják, amikor a meggyengült porckorong a gerinc túlzott mikromozgásainak eredményeként gyengül meg, és a gyulladáskeltő fehérjék kiszabadulnak a porckorong belsejéből, így irritálják az ideggyököt (vagy akár többet is) ezen a területen.

GERINCCSATORNA SZŰKÜLET

Ez a betegség általában a gerinccsatorna szűkülete miatt okoz isiászt. A gerincvelő szűkülete a természetes öregedési folyamat része, és a 60 évesnél idősebb felnőtteknél viszonylag gyakori. A betegség általában az alábbi tünetekkel jár: megduzzadt ízületek, a lágyszövetek túlzott növekedése, ha nyomást gyakorolunk az ideggyökre, amely isiász fájdalmat okoz. Az ágyéki gerinccsatorna szűkület általában a gerincet érintő artritisz esetén fordul elő, az ízületi gyulladás isiász tüneteket is okozhat.

PIRIFORMISZ SZINDRÓMA

Az isiász ideg irritációt okozhat, mivel a fenékben a piriformisz izom alatt húzódik. A piriformisz izom irritálja vagy megtámadja az ideggyököt, és isiászt okozhat.
Ez nem ideggyökér-bántalom, amely az isiász orvosi megnevezése. Mivel azonban a lábak fájdalma hasonló, mint az isiász okozta fájdalom, néha isiásznak szokták nevezni.

ISIÁSZ ÍZÜLETI RENDELLENESSÉG

A gerinc alján található ízület irritációja az L5 ideget is irritálhatja, amely az ágyéki ízület felett található, ezáltal isiász fájdalmat okozva. Valójában ez sem isiász, de a lábak fájdalma ugyanolyan érzés, mint az idegi irritáció által okozott isiász.

AZ ISIÁSZ EGYÉB GYAKORI OKAI

  • Terhesség – A terhesség alatt a test számos változáson megy keresztül, beleértve a súlygyarapodást, a súlypont eltolódását és a hormonális változásokat, amelyek isiászt okozhatnak a terhesség alatt.
  • Hegszövet – Ha a hegszövet (epidurális fibrózisnak is nevezik) benyomódik az ágyéki ideggyökbe, elváltozást okozhat.
  • Izomfeszültség – Bizonyos esetekben az alacsonyabb izomfeszültséggel és/vagy izomgörcsökkel járó gyulladás nyomást gyakorolhat az ideggyökre, és fájdalmat okozhat a gyomorban.
  • Gerincdaganatok – Ritka esetekben a gerincdaganatok kiterjedhetnek az alsó hát idegeinek gyökéhez, és isiász tüneteket okozhatnak. Lehetséges, hogy a daganat a gerincből ered, de a gerincdaganatok gyakrabban alakulnak ki abban az esetben, amikor a rák a test másik részén jelentkezik (áttétek), a gerincre kiterjedve pedig fájdalmat okoznak.
  • Fertőzés – Bár ritka, a hát alsó részét érintő fertőzés befolyásolhatja az ideggyököt és isiászt okozhat.
  • Törés – Ha törés éri az ágyéki csigolyát, a tünetek isiász formájában jelentkezhetnek. A legtöbb törés súlyos trauma (például közlekedési baleset vagy esés), csontritkulás vagy más mögöttes betegség miatt következik be.
  • Spondylitis ankylopoetica – Ezt az betegséget a gerinc és annak környékén fellépő krónikus gyulladás jellemzi. A tünetek először gyakran az ízületekben jelentkeznek, csípő-keresztcsonti ízület gyulladást okozva, de a tünetek között lehet az isiász is.
  • A hátfájást súlyosbító tényezők közé tartoznak a következők; túlsúly, nem elegendő rendszeres testmozgás, magas sarkú cipő, túl puha vagy túl kemény matrac.

Isiász fájdalom >