Anatómia

Az isiász ideg az emberi test legnagyobb külön idege; az alsó gerinc mindkét oldalától kezdve a fenék és a combok hátsó részén át, egészen a lábfejekig terjed. Kulcsszerepet játszik a gerinc, a láb és a lábfejek izmainak összekapcsolásában.

Az ezen területeken jelentkező fájdalmak és/vagy idegi tünetek mind összekapcsolhatók az isiásszal.

Az ágyéki gerincből két ideggyök (L4 és L5) és az ágyékkeresztcsont három szakasza (S1, S2 és S3) ered. Ez az öt ideg alkotja az isiász ideget, majd a láb felé haladva újra elágazódnak, hogy mozgási és érzékelési funkciókat biztosítsanak a láb és a lábfej bizonyos részein.

HOGYAN KÁROSODHAT AZ ISIÁSZ IDEG?

Az isiászt leggyakrabban a gerinc ideg valamilyen összenyomódása okozza a hát alsó területén. Az isiász orvosi kifejezése az ágyéki bántalom vagy ideggyöki-bántalom, mivel a tünetek a gerinc ágyéki idegéből erednek.

A konkrét tünetek változhatnak attól függően, hogy mely ideget érinti, és hogy miként van összenyomva. A hát alsó részének fájdalmai kiterjedhetnek az isiász ideg mentén. Isiász esetén a fájdalmat leggyakrabban az L5 vagy S1 (ideggyök) sérvékkorong irritációja okozza.

A gerincoszlopból kiinduló idegek rendkívül érzékenyek és sérülékenyek, a sérvkorong belső része olyan fehérjéket tartalmaz, amelyek gyulladást okozhatnak és könnyen irritálhatók. Amikor ez megtörténik, a fájdalom behatol a hátába, a combok egy részébe, és időnként egészen a lábfejekig érezhető. A zsibbadás, a bizsergés és/vagy az égő és a szúró fájdalom szintén az isiász gyakori tünetei.

AZ ISIÁSZ IDEG ÖSSZENYOMÓDÁSÁNAK GYAKORI TÜNETEI

A fájdalom leggyakrabban a lábakban jelentkezik, és a következő tünetek jellemzik:

  • Az egyik lábban fordul elő (nem mindkettőben)
  • A hát alsó részén és/vagy a fenéknél kezdődik, lenyúlik a combba, és a lábakig és/vagy a lábfejekig terjed
  • Általában éles fájdalomként jelentkezik
  • Az emberek a következő szavakkal jellemzik az isiász ideg területén jelentkező fájdalmat: bizsergés, égető érzés és éles szúró fájdalom, amely általában álló helyzetben még rosszabb, de a fekvés és a séta enyhítenek rajta.

A fájdalom mellett egyéb gyakori tünetek közé tartozik a nyomás érzete, a zsibbadás, a bizsergés vagy a szúró érzés a lábban. A lábak és a lábfejek gyengeségét is okozhatja.

Az isiász valójában nem diagnózis, hanem tünet. A kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy a betegnek fáj a lába, amely az ideg összenyomódásának következménye. A diagnózis az, ami az összenyomódást okozza (pl. sérv).

Tudja meg, mi okozza az isiászt >